Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της βίας στο σχολείο, δίνοντας την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς να ανταλλάξουν απόψεις, πληροφορίες και προτάσεις.
Παράλληλα, αποτελεί αφορμή για την υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού μεταξύ των μαθητών/τριών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, επιδιώκεται ο περιορισμός των φαινομένων βίας στην καθημερινότητα των ανηλίκων και η αποτροπή των αρνητικών επιπτώσεών τους στις διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών.
Την εβδομάδα 4 -7 Μαρτίου 2025, το 2ο Γυμνάσιο Σερρών σχεδίασε και υλοποίησε μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες είχαν στόχο την προώθηση της συνεργασίας, της ενσυναίσθησης και της αποδοχής μεταξύ των μαθητών.
Συγκεκριμένα από 4 έως 6 Μαρτίου 2025, κάθε σχολικό τμήμα πραγματοποίησε συζήτηση με την υπεύθυνη/ο υπεύθυνη/ο εκπαιδευτικό του σχετικά με το συμβόλαιο της τάξης και την έννοια της συμπερίληψης στο σχολικό περιβάλλον, με κεντρικό μήνυμα «Όλοι μαζί χωράμε σε όλο το σχολείο». Όλα τα τμήματα κατέγραψαν ιστορίες και μηνύματα φροντίδας για τον άλλον, τον συμμαθητή, τον φίλο, τον άνθρωπο. Ξεχώρισε το τμήμα Α3, καθώς μέσα από αυτόν τον διάλογο προέκυψε η ανάγκη, τα παιδιά να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. Έτσι, κάθε μαθήτρια/της έγραψε τις εντυπώσεις της/του για έναν συμμαθητή/τρια που δεν γνώριζε τόσο καλά. Οι καταγραφές αυτές συγκεντρώθηκαν σε έντυπη μορφή και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε ψηφιακό λεύκωμα με την επιμέλεια της Υποδιευθύντριας κ. Καραμπελιά Τάνιας.
Την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025, ο Όμιλος Διαμεσολάβησης του 2ου Γυμνασίου Σερρών, με υπεύθυνη τη Διευθύντρια του σχολείου, κα Ζέττα Βασιλική, είχε οργανώσει σταθμούς ενημέρωσης σε κεντρικά σημεία του σχολείου. Εκεί, οι μαθητές/τριες μπορούσαν να ενημερωθούν για τη σχολική διαμεσολάβηση, έναν αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης συγκρούσεων με διάλογο και
αμοιβαία κατανόηση. Καταγράφηκαν προβλήματα και προτάθηκαν λύσεις ειρηνικής συνύπαρξης στο σχολείο.
Στις 7 Μαρτίου 2025 κάθε σχολική τάξη τάξη συμμετείχε σε δίωρη ενημερωτική εκδήλωση στο αμφιθέατρο της σχολικής μονάδας. Τον συντονισμό της μίας ώρας, ανέλαβαν η Υποδιευθύντρια, κα Καραμπελιά Σουλτάνα, και η ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΟΑΣΙΣ, κα Καλλισθένη Δεμερτζή, οι οποίες ενθάρρυναν τον διάλογο σχετικά με το συμβόλαιο της τάξης, την ενσυναίσθηση και τη συνεργασία ως τρόπους αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού. Κατά τη διάρκεια της
δράσης στο αμφιθέατρο για την προβολή των εργασιών κάθε τάξης, το τμήμα Α3 παρουσίασε το ψηφιακό του λεύκωμα, αναδεικνύοντας τη σημασία της γνωριμίας, της αποδοχής και της επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών. Στο ίδιο πλαίσιο, το τμήμα Α2, με την καθοδήγηση της μουσικού κας Λόλα Πασχαλίας, παρουσίασε ένα τραγούδι με μήνυμα ενάντια στον εκφοβισμό, μεταφέροντας ρυθμικά την ανάγκη για αλληλεγγύη, σεβασμό και συνοχή στη σχολική κοινότητα.
Η δεύτερη ώρα συντονίστηκε από τις Συμβούλους Σχολικής Ζωής. Αρχικά, η κα
Ζαμπούνογλου Βασιλική ενημέρωσε με ppt, που η ίδια δημιούργησε, για τον σχολικό εκφοβισμό. Η παρουσίαση περιλάμβανε τον ορισμό του σχολικού εκφοβισμού, εξηγώντας τι είναι και τι δεν είναι, καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά του φαινομένου, όπως η επαναληψιμότητα και η ανισότητα δυνάμεων μεταξύ θύτη και θύματος. Παρουσιάστηκαν οι εμπλεκόμενοι στο φαινόμενο, δηλαδή οι θύτες, τα θύματα και οι παρατηρητές, ενώ δόθηκαν οδηγίες για το πώς να αναγνωρίσουν οι μαθητές τα σημάδια του εκφοβισμού. Η
παρουσίαση περιλάμβανε, επίσης, προτεινόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, όπως η αναφορά περιστατικών στους εκπαιδευτικούς και η στήριξη των θυμάτων.
Στη συνέχεια, η έτερη Σύμβουλος Σχολικής Ζωής, κα Πιστικίδου Ελένη, παρουσίασε τις απαντήσεις, με στατιστική απεικόνιση, ενός διερευνητικού ψηφιακού ερωτηματολογίου για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, το οποίο είχε διανεμηθεί στην ολομέλεια του μαθητικού πληθυσμού, ήδη στην έναρξη του νέου έτους. Επίσης, παρουσιάστηκε η ταινία μικρού μήκους, που δημιουργήθηκε από το τμήμα Γ4 και με την παιδαγωγική καθοδήγηση της ιδίας, με τίτλο: "Στον καθρέφτη του άλλου" με σκοπό την καλλιέργεια ενσυναισθητικής συμπεριφοράς. Το βίντεο ήταν διαδραστικό, περιλαμβάνοντας ερωτήσεις που έδιναν τη δυνατότητα στα παιδιά να συμμετάσχουν, ελέγχοντας με τον τρόπο αυτό την κατανόηση του ppt, που προηγήθηκε, την εξέλιξη του βίντεο, του μηνύματος του και του τίτλου του.
Συγκεκριμένα, το βιντεοληπτικό υλικό παρουσίασε μορφές σχολικού εκφοβισμού, που υπέστη ο ήρωας-θύμα, τη συναισθηματική του κατάπτωση, αλλά και την ανατροπή του ρόλου, όταν ο θύτης έγινε θύμα και βίωσε την απόρριψη. Στο τέλος, ο θύτης αναγνώρισε το λάθος του και ζήτησε συγγνώμη.
Μέσα από αυτές τις δράσεις, οι μαθητές κατανόησαν τη σημασία της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της δημιουργίας ενός σχολικού περιβάλλοντος όπου όλοι αισθάνονται ασφαλείς, αποδεκτοί και σεβαστοί.
1. Το ρυθμικό τραγούδι των μαθητών του Α2
https://youtube.com/shorts/Sgq3jU2eIec?feature=share
2. Η ενημερωτική παρουσίαση για τον σχολικό εκφοβισμό:
3. Ταινία του Γ4 "Στον καθρέφτη του άλλου"