Με αφορμή τη συμμετοχή 27 μαθητών και μαθητριών στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο για το Βυζάντιο και την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αλεξανδρούπολη, οργανώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη σε πόλεις της Θράκης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2025. Συνοδοί ήταν η Διευθύντρια του σχολείου, κα Ζέττα Βασιλική, και οι φιλόλογοι, Αναστασιάδου Βασιλική και Πιστικίδου Ελένη. Η πρώτη μέρα του εκπαιδευτικού προγράμματος, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025,
ξεκίνησε με την αναχώρηση από τις Σέρρες νωρίς το πρωί, με συνοδοιπόρους μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ, με συνοδό τον Υπο/δντή κ. Τσεπελή Νίκο, οι οποίοι επίσης συμμετείχαν στο Μαθητικό Συνέδριο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, πριν την άφιξη στην Ξάνθη, πραγματοποιήθηκε μια σύντομη ενδιάμεσηστάση για ξεκούραση.
Η Ξάνθη καλωσόρισε τους μαθητές με μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα γεμάτη παραδοσιακά τραγούδια, ζωντανούς χορούς και καρναβαλικό στολισμό που πρόσθετε χρώμα και παλμό στην πόλη. Μόλις έφτασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, είχαν την ευκαιρία να βυθιστούν αμέσως στην τοπική κουλτούρα και να συμμετάσχουν στους παραδοσιακούς χορούς και τα παραδοσιακά τραγούδια, αποκομίζοντας μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη ενέργεια και χαρά. Στη συνέχεια,
επισκέφθηκαν το Σπίτι της Σκιάς, έναν πρωτότυπο εικαστικό χώρο όπου τα έργα τέχνης δημιουργούνται από ανακυκλώσιμα υλικά και φωτισμό, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό παιχνίδι σκιών. Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν στο σπίτι του Χατζηδάκη. Για να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και το έργο του, χρησιμοποίησαν σκανάρισμα QR codes που ήταν τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του σπιτιού, παρέχοντας τους πρόσβαση σε
ψηφιακό περιεχόμενο και ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον Χατζηδάκη. Μάλιστα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και ένα μουσικό εργαστήρι, βιώνοντας από κοντά την ένταση και την τέχνη της μουσικής του διάσημου Έλληνα συνθέτη, μουσικού και μαέστρο. Η εμπειρία αυτή τους έδωσε την ευκαιρία να συνδυάσουν την ιστορική αναδρομή με τη ζωντανή μουσική, ενισχύοντας τη σύνδεσή τους με την ελληνική μουσική κληρονομιά.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, ένα αρχοντικό που διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά της Θράκης μέσα από εκθέματα καθημερινής ζωής, παραδοσιακές φορεσιές και ιστορικά αντικείμενα. Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στην παλιά πόλη της Ξάνθης, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα διατηρητέα αρχοντικά, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της περιοχής. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε στάση στο Πόρτο Λάγος, ένα χωριό στα όρια της Ξάνθης και της Κομοτηνής, με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, που βρίσκεται ανάμεσα στη λίμνη Βιστωνίδα και τη θάλασσα. Οι μαθητές επισκέφθηκαν το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου,και της Παναγίας Παντάνασσας μετόχι της Ι.Μ.Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε μια μικρή νησίδα μέσα στη λιμνοθάλασσα και συνδέεται με τη στεριά μέσω ξύλινων γεφυριών. Το τοπίο προσέφερε μια μοναδική εμπειρία γαλήνης και φυσικής ομορφιάς, ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθεί η σημασία της περιοχής τόσο από περιβαλλοντική όσο και από θρησκευτική και ιστορική σκοπιά. Μετά από λίγα χιλιόμετρα διαδρομής, η μαθητική μας ομάδα έφτασε στην Αλεξανδρούπολη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και βραδινή βόλτα στην πόλη. Οι μαθητές περπάτησαν στην παραλία, απολαμβάνοντας τη θέα του φωτισμένου
φάρου και του λιμανιού. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας, όπου απόλαυσαν την έντονη ατμόσφαιρα του κέντρου και την αυθεντική ζωντάνια πρωτεύουσας του Έβρου.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με το πρωινό στο ξενοδοχείο και τη μετάβαση στο συνεδριακό κέντρο RAMADA. Το 1ο Μαθητικό Συνέδριο οργάνωσε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και είχε τον τίτλο: «ΒΥΖΑΝΤΙΟ: Επιδράσεις και Αντανακλάσεις στο Σήμερα». Οι μαθητές/τριες, αφού ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους, μετέβησαν στη συγκεκριμένη γι΄ αυτούς συνεδριακή αίθουσα, η οποία ήταν γεμάτη από μαθητές και εκπαιδευτικούς από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, δημιουργώντας μια έντονη ατμόσφαιρα συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων. Η εισήγηση των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Σερρών είχε τον τίτλο: «Κοινωνικές Δομές, Πρόνοια, Ιατρική» και εξέταζε τις κοινωνικές και ιατρικές δομές της Βυζαντινής εποχής, εστιάζοντας στον τρόπο που αυτές επηρέασαν τη σύγχρονη κοινωνία και τον ρόλο τους στην ανάπτυξη των σημερινών κοινωνικών και ιατρικών πρακτικών. Οι πέντε παρουσιαστές-εκπρόσωποι των πέντε ομάδων, που εργάστηκαν για την εκπόνηση της εργασίας, με αμεσότητα και επικοινωνιακό πνεύμα ανέπτυξαν τις πτυχές του θέματος που είχαν προετοιμάσει. Παρουσίασαν την ιδιαίτερα επιμελημένη εργασία τους, με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και ακαδημαϊκό ήθος, εφαρμόζοντας ανακαλυπτικές και διερευνητικές μεθόδους μάθησης. Μετά το πέρας της εισήγησής τους, τα παιδιά απάντησαν με ετοιμότητα λόγου στις ερωτήσεις του ακροατηρίου και της επιστημονικής επιτροπής αξιολόγησης, η οποία αποτελούνταν από ακαδημαϊκούς καθηγητές πανεπιστημίου. Την επιμέλεια της εισήγησης ανέλαβαν οι φιλόλογοι και συνοδοί της μαθητικής ομάδας, Αναστασιάδου Βασιλική και Πιστικίδου Ελένη. Επιπλέον, η στάση τους ως ακροατές, στη διάρκεια παρακολούθησης των υπολοίπων εισηγήσεων από το 1ο ΓΕΛ Σερρών, το 1ο ΓΕΛ Τριανδρίας και το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, χαρακτηρίστηκε από συγκροτημένη προσοχή και ενεργητική ακρόαση, συμβάλλοντας στην ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαδικασία του Συνεδρίου. Με τη λήξη του Συνεδρίου η επιστημονική επιτροπή συνεχάρη τη Διευθύντρια και τις συνοδούς καθηγήτριες για το υψηλό ήθος των μαθητών, το οποίο αποτυπώθηκε τόσο στη στάση τους κατά την παρουσίαση της εισήγησής τους, όσο και στη συνολική τους συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου. Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα ωριαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Εθνολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης μέσα από εκθέματα που αναδεικνύουν τις παραδόσεις, τις τέχνες και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της περιοχής. Η υπεύθυνη του προγράμματος τους ζήτησε να ανακαλύψουν μόνα τους διάφορα στοιχεία, ενισχύοντας τη διαδραστική μάθηση και τη συμμετοχή τους στην εξερεύνηση του μουσείου.
Μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι μαθητές είχαν ελεύθερο χρόνο για φαγητό και ξεκούραση, προτού επιστρέψουν στο ξενοδοχείο. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε έξοδος σε παραθαλάσσιο εστιατόριο, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές και τις συνοδούς τους να ψυχαγωγηθούν και να αλληλεπιδράσουν όλοι μαζί. Η εξαιρετική διακόσμηση, η υπέροχη ατμόσφαιρα, οι ήχοι της μουσικής, το ποιοτικό φαγητό, δημιουργούσαν προϋποθέσεις για μια όμορφη βραδιά!
Η τρίτη και τελευταία μέρα της εκδρομής ξεκίνησε με πρωινό και αναχώρηση από την Αλεξανδρούπολη. Στον δρόμο προς την Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε στάση στο ελαιοτριβείο «ΚΥΚΛΩΠΑΣ». Η ξενάγηση προσέφερε στους μαθητές μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου, από την επεξεργασία της ελιάς μέχρι και τη γευσιγνωσία του προϊόντος. Οι μαθητές πληροφορήθηκαν για τις διάφορες ποικιλίες ελαιόλαδου, που παράγονται στην περιοχή, τη σημασία της ποιότητας του και τη διατροφική του αξία.Με την άφιξη στην Κομοτηνή, η ομάδα των μαθητών και εκπαιδευτικών, με πρωτοβουλία της Δ/ντριας του σχολείου επισκέφθηκαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα την Πανεπιστημιούπολη. Εκεί, τους υποδέχτηκε και ανέλαβε να τους ξεναγήσει ο κος Κιορίδης Ιωάννης, καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας. Η μαθητική ομάδα περιηγήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη, στην οποία βρίσκονται η Νομική Σχολή, η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, το Κτίριο Διοίκησης, το κεντρικό Αμφιθέατρο, το εστιατόριο, οι φοιτητικές κατοικίες, το κολυμβητήριο και το κλειστό γυμναστήριο. Στο κεντρικό Αμφιθέατρο, η καθηγήτρια βυζαντινολόγος, κα Τζάτζη Μαρία, παρουσίασε στους μαθητές το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, παρέχοντας πληροφορίες για τα μαθήματα και τις κατευθύνσεις που προσφέρονται. Η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου παρέδωσε ως ενθύμιο ευχαριστίας στην κα Τζιάτζη τη μαθητική ποιητική συλλογή του 2 ου Γυμνασίου Σερρών, και τόμους του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών, ώστε να προσφερθεί στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος στο κέντρο της πόλης, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την Κομοτηνή, να περιηγηθούν στους εμπορικούς δρόμους της και να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η αναχώρηση με σύντομη ενδιάμεση στάση για ξεκούραση. Η επιστροφή στις Σέρρες έγινε αργά το απόγευμα, ολοκληρώνοντας μια εκπαιδευτική και πολιτιστικά εμπλουτισμένη εκδρομή. Η συμμετοχή της μαθητικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου Σερρών στο Συνέδριο της Αλεξανδρούπολης για το Βυζάντιο αποτέλεσε μια εξαιρετική εμπειρία επιστημονικής και εκπαιδευτικής αξίας. Η συμμετοχή μιας μεγάλης ομάδας μαθητών ανέδειξε την αξία της συλλογικής εργασίας και της διεπιστημονικής προσέγγισης, προάγοντας την κριτική σκέψη και την ακαδημαϊκή επικοινωνία. Επιπλέον, η αλληλεπίδραση με μαθητές από άλλα σχολεία, καθώς και με ακαδημαϊκούς και ερευνητές, ενίσχυσε την ερευνητική και συνεργατική διάσταση της μάθησής τους. Μέσω αυτής της εμπειρίας, οι μαθητές/τριες απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες που συνδέονται με τη μεθοδολογία της ιστορικής έρευνας και της επιστημονικής παρουσίασης. Συνολικά, η εμπειρία αυτή όχι μόνο επιβεβαίωσε τη σημασία της συμμετοχής των μαθητών σε επιστημονικές δράσεις, αλλά και ανέδειξε τη δυναμική της μαθητικής κοινότητας στο πεδίο της ιστορικής έρευνας.
Ακολουθεί η παρουσίαση του σχολείου μας στο συνέδριο.