Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε βιωματική ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του 2ου Γυμνασίου Σερρών, στο Αμφιθέατρο του Σχολείου, η οποία έλαβε χώρα μετά το πέρας του προγραμματισμένου ημερήσιου περιπάτου.
Εισηγήτρια της επιμόρφωσης ήταν η κα Καλλισθένη Δεμιρτζή, Ψυχολόγος-Στέλεχος Πρόληψης του Κ.Π. Όασις-Msc Αντιμετώπιση Πόνου-Συστημική Θεραπεύτρια. Το θέμα της επιμόρφωσης ήταν «Η Ανάπτυξη της Ψυχικής Ανθεκτικότητας στους Εκπαιδευτικούς ως Εργαλείο για τη βελτίωση του κλίματος του Σχολείου».
Όλοι οι εκπαιδευτικοί, συμπεριλαμβανομένης της Δ/ντριας κας Ζέττα Βασιλικής και των Υποδιευθυντών του Σχολείου κου Δούμτση Ιωάννη και κας Καραμπελιά Σουλτάνας,καθίσαμε σε κυκλική διάταξη και στο κέντρο του κύκλου, υπήρχαν πολύχρωμα χαρτόνια, όπου γίνονταν οι καταγραφές των συναισθημάτων. Όλοι οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαμε ενεργά στη διαδικασία. Εκφράσαμε ο κάθε ένας, από ένα θετικό συναίσθημα που δημιουργήθηκε από μία ευχάριστη στιγμή που είχαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αναλύσαμε τί σημαίνει εργασιακή εξουθένωση και μιλήσαμε ο κάθε ένας πώς αντιλαμβάνεται την έννοια, αναφέροντας παραδείγματα από το Σχολείο, τη διαχείριση της τάξης, τις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων, καθώς και τις συνεχόμενα αυξανόμενες απαιτήσεις του κλάδου μας. Εξετάσαμε τη διαφορά άγχους και στρες που βιώνουμε καθημερινά. Εκφράσαμε συναισθήματα και σκέψεις. Τέλος, η Εισηγήτρια μας εισήγαγε στα Εργαλεία αντιμετώπισης της εργασιακής κατάρρευσης (burnout), καθώς και πώς πρέπει να τα χρησιμοποιούμε, ώστε να ενισχύσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα και η κατάσταση να παραμένει εντός ελέγχου, να είναι διαχειρίσιμη και να μην επηρεάζει τη σωματική και ψυχική μας υγεία.
Μοιράστηκαν στην αρχή της επιμόρφωσης δύο (2) ερωτηματολόγια από την Εισηγήτρια, για τροφή για σκέψη και ανατροφοδότηση, καθώς και ένα (1) ερωτηματολόγιο από τον Συντονιστή της Ομάδας του Άξονα Νο 8 κου Γεώργιου Κασάπη, για Αξιολόγηση της Επιμόρφωσης. Το τελευταίο ερωτηματολόγιο έγινε σε συνεννόηση με τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης κα Φρύνη Μαραβελάκη και τη Διευθύντρια του σχολείου.
Η εμπειρία ήταν εξαιρετική, γόνιμη και ωφέλιμη, καθώς μετά το πέρας της Επιμόρφωσης φύγαμε οι εκπαιδευτικοί οπλισμένοι με αισιοδοξία και πολύτιμα εργαλεία στη φαρέτρα μας για να επιτύχουμε το εκπαιδευτικό μας λειτούργημα άρτια, χωρίς ψυχολογικό κόστος.