Εκπαιδευτική εκδρομή στην Τερπνή και στη Νιγρίτα
- Πληροφορίες
- Γράφτηκε από: Super User
- Κατηγορία: Δράσεις-Προγράμματα
- Εμφανίσεις: 34
Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Σερρών συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς του σχολείου επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο στη θέση Παλαιόκαστρο Τερπνής Νιγρίτας, όπου πραγματοποιείται συστηματική αρχαιολογική έρευνα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών υπό την ευθύνη της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Δήμητρας Μαλαμίδου σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών υπό την διεύθυνση της κ. Laurianne Martinez-Sève. Οι μαθητές/τριες μέσα απο τη βιωματική μάθηση και την ενεργό συμμετοχή τους ταξίδεψαν στο χρόνο και αλληλεπίδρασαν με σημαντικότατα ευρήματα από την κλασσική αρχαιότητα, την ελληνιστική, ρωμαϊκή και την πρωτοχριστιανική εποχή με τη βοήθεια του υπεύθυνου αρχαιολόγου κ. Γιάγκου Χαλαζωνίτη και της κ. Laurianne Martinez-Sève, Διευθύντριας Σπουδών της Γαλλικής σχολής. Μέσα από τη βιωματική δράση, οι μαθητές/τριες αποκόμισαν σημαντική εμπειρία και γνώσεις για την αρχαία ιστορία του τόπου και παράλληλα αναπτύχθηκε η φαντασία, η διαίσθηση, ο προβληματισμός και η κριτική σκέψη τους.
Ειδικότερα, οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από παλαιά ευρήματα όπως πατητήρι κρασιού με δεξαμενές και πιθάρια ρωμαϊκής εποχής , τον οχυρωματικό περίβολο της θέσης αλλά και τη ρωμαϊκή βασιλική (δημόσιο κτίριο) που μετατράπηκε σε μεταγενέστερες περιόδους σε μεγάλη πεντάκλιτη εκκλησία. Θαυμασμό και ενθουσιασμό τους προκάλεσαν και τα νέα ευρήματα, όπως μία δεύτερη μεγάλη (τρίκλιτη) εκκλησία στο ανατολικό τμήμα του λόφου, καθώς και τμήμα του οικισμού των υστεροχριστιανικών χρόνων στα δυτικά.
Κατόπιν πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Γερακίνας στη Νιγρίτα. Οι μαθητές/τριες αρχικά ξεναγήθηκαν στον αύλειο χώρο του όπου υπάρχει το «πηγάδι της Γερακίνας». Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στο ισόγειο του κτηρίου όπου λειτουργεί αίθουσα κατάλληλη για προβολές και εντυπωσιάστηκαν από το φωτογραφικό υλικό. Στον πρώτο όροφο του κτηρίου γνώρισαν ένα μέρος του τοπικού λαϊκού πολιτισμού της περιοχής, όπως τις παραδοσιακές ενδυμασίες, τα εργαλεία της σκληρής δουλειάς τους, τα σκεύη της καθημερινής χρήσης. Οι μαθητές/τριες ήρθαν σε στενή συνομιλία με το παρελθόν, αποκόμισαν πλούσιες εμπειρίες αλλά και εκτίμησαν την καλλιτεχνική και αισθητική απόλαυση που τους πρόσφερε αυτό το μουσείο.
Η εκπαιδευτική εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου. Στον κυρίως Ναό καί στόν νάρθηκα οι μαθητές/τριες εντυπωσιάστηκαν από τις τοιχογραφίες του 18ου και του πρώτου μισού του 19ου αἰώνα. Εκτίμησαν την αξία της ιστορίας του Ναού που το αναδεικνύει ως σημαντικό μνημείο στην Νιγρίτα και στην ευρύτερη περιφέρεια αυτής, από απόψεως ιστορικής αλλά και αρχιτεκτονικής.
Οι μαθητές απέκτησαν γνώσεις, καλλιέργησαν στάσεις και δεξιότητες και έμειναν απολύτως ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι από την εκδρομή.